Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su privatumo politika.

Taisyklės Suprantu

Rekuperacija ir gartraukis - kokį pasirinkti?

Kiekviename būste rasime virtuvę, o šioje - gartraukį. Planuojant namus, kuriuose įrengiama rekuperacinė vėdinimo sistema, kyla klausimas - kokį gartraukį pasirinkti. Tokiu atveju geriausias variantas - recirkuliaciniai gartraukiai su anglies filtru. Kodėl - skaitykite daugiau.

 

Gartraukių tipai

Pradėkime nuo trumpos jų apžvalgos:

1) ištraukiantysis į lauką;

2) ištraukiantysis į rekuperatorių;

3) recirkuliacinis su anglies filtru.

 

Gartraukių trūkumai

Pirmi du gartraukių tipai turi kelis trūkumus.

〽️ Pirma, sutrikdo vėdinimo pusiausvyrą, nes ištraukiamas oro kiekis yra didesnis nei to reikia higieniškai oro apytakai.

〽️ Taip pat neįrengus specialių oro pritekėjimo angų sandariuose namuose, tokie gartraukiai vakuumuoja patalpas ir gali sutrikdyti šildymo katilo veikimą ar traukti į patalpas dūmus ar dujas.

〽️ Ištraukiantysis į rekuperatorių gartraukis turi ir dar vieną trūkumą – ilgainiui gali užsiteršti tokio rekuperatoriaus dalys, pavyzdžiui, variklių sparnuotės, ir atsirasti nepageidaujamos vibracijos ar garsai.

 

 

Veikimo principas

Integruoti paties gartraukio į vėdinimo sistemą negalima. Higieniškai švaraus oro apykaitai pakanka atitinkamai apie 120-180 m3/h namuose ir  60-150m3/h butuose rekuperacinės vėdinimo sistemos oro kiekio. Dažniausiai gartraukio veikimas gerokai viršija 400 m3/h oro kiekį. Gartraukio į vėdinimo sistemą integruoti negalima dėl per skirtingų abiejų sistemų oro kiekių. Taip pat, oro nešvarumai ir riebalai tiesiai iš maisto gaminimo vietos patektų į ortakių sistemą.

Dideliais oro kiekiais (400-800 m3/h) veikiančio recirkuliacinio gartraukio pakanka pašalinti visus iš gaminimo garų sklindantiems riebalams, kurie ir yra didžiausi kvapų šaltiniai. Taigi, pašalinus riebalus akivaizdžiai sumažėja ir blogų kvapų sklidimas. Vėdinimo sistema, iš virtuvės zonos nuolat šalina mažiausiai 60 m3/h oro. Virtuvės oro sulaikymui nuo sklidimo į kitas patalpas sistema iš vienos pusės užtikrina nedidelį neigiamą slėgį, iš kitos pusės šalina užterša orą. Šiam laikotarpiui rekuperacinės vėdinimo sistemos intensyvumą galima maksimaliai padidinti, taip maždaug 40% padidinant iš virtuvės zonos šalinamo oro kiekį.

 

Visiškai atsisakyti gartraukio nerekomenduojama dėl riebalų nusėdimo patalpoje ir patekimo į vėdinimo sistemą. Tik dideliu recirkuliuojamo oro kiekiu ir su pakankamai didelio ploto riebalų fitru riebalai gali būti visiškai pašalinti iš oro.

 

Geriausias pasirinkimas

Taigi, geriausias pasirinkimas namams, kuriuose įrengta rekuperacinė vėdinimo sistema, yra recirkuliacinis gartraukis su anglies filtru. Toks gartraukis išvalo orą nuo riebalų dalelių, o vėdinimo sistema šalina užterštą orą su nemaloniais kvapais, kad šie nesklistų po namus.